16-02-07

GROOTSEMINARIE (REEP)

Al in de zestiende eeuw was er een seminarie in de buurt van de Reep, aan het Geraard Duivelsteen. Na een omzwerving naar de buurt van de kathedraal sinds 1625, ging het grootseminarie terug naar zijn ‘oude’ plek, op de Reep.
In 1905 beslist men het nieuwe seminarie te bouwen aan de Reep, tegenover het Geraard de Duivelsteen, waar eens de wieg van het Gentse seminarie stond. Architect Mortier krijgt de opdracht plannen te tekenen: er is plaats voor 200 seminaristen, elk twee kamers, kamers voor 9 professoren, voor de President, personeel, zusters, verder refters, leslokalen, bibliotheken… een totale oppervlakte van 10.448 m², verdeeld over drie verdiepingen. Min of meer rekening houdend met die wensen ontwerpt Mortier de plannen van het nieuw groot seminarie van Gent zoals we het nu kennen.
In 1914 is het nieuwe gebouw eindelijk klaar. De eersten die het betrekken zijn… Duitse bezettingstroepen. Ze maken er de Hohenzollern kazerne van (de hooizolder in de Gentse volksmond). Van 1918 tot 1925 wordt het gebouw zelfs de Albertkazerne van het Belgisch leger.
In 1925 sluit het besturend bureau van het seminarie en het provinciaal gouvernement van Oost-Vlaanderen een contract waarbij het seminarie het recht krijgt de gebouwen aan de Reep te betrekken vanaf 1 januari 1926.
In 2002 breekt het einde van seminaristen in het grootseminarie aan. Het gebouw was ook veel te groot geworden voor het beperkt aantal roepingen, en men ging op zoek naar een andere invulling van de gebouwen.
In juni 2002 begint men dan met de renovatie, die duurt tot midden 2003.


15B

17:42 Gepost door Tim Heiden in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) | Tags: gent, postkaarten, foto, albertkazerne, seminarie |  Facebook |

Commentaren

qedfzqefzqe sexy!!!

Gepost door: Ellen | 06-06-08

De commentaren zijn gesloten.