12-02-07

KORENLEI (2)

Deze postkaart dateert van rond 1900.
Aan de rechteroever, aan de kant van de Graslei, ziet men rechts van het gildehuis van de vrije schippers de werf van het (toen nog niet gebouwde) Postgebouw.Op deze postkaart is mooi te zien hoezeer het uitzicht van de Korenlei veranderd is:
De voor- en zijgevel van het huis op Korenlei nr. 1 ( het eerste huis links van de Grasbrug ) werden in 1911 gerestaureerd onder leiding van architect E. Van Hamme.
Het pand ernaast werd in 1912 eveneens verbouwd door E. Van Hamme.
Het huis op Korenlei nr. 6, rechts van het gildehuis van de onvrije schippers, werd in 1934 afgebroken en vervangen.
Links van het gildehuis staat het huis 'De Fortune'. In 1839 kreeg de toenmalige eigenaar de toestemming om de bestaande klokgevel gedeeltelijk af te breken en te vervangen door een lijstgevel. De kelderverdieping en de twee eerste verdiepingen bleven ongewijzigd. In 1951 werd het gerestaureerd.
Het huis op Korenlei nr. 9 staat bekend als 'De Swaene'. In 1834 liet de toenmalige eigenaar zijn huis grondig verbouwen tot een brede bepleisterde lijstgevel met koetspoort uiterst links. Deze toestand bleef bewaard tot kort vóór de restauratie in 1949.
Op Korenlei nr. 10 staat het huis 'De Stadt Doornick'. In 1836 werd de toelating gevraagd om een aantal werken te mogen uitvoeren zoals het verhogen met een derde verdieping, het verlengen van de vensteropeningen en het plaatsen van een koetspoort.
De bepleistering van de gevel dateert eveneens van toen. In 1955 werd het pand volledig ontpleisterd en gerestaureerd.
Deze drie huizen maken nu deel uit van het Marriotthotel.


16B

20:11 Gepost door Tim Heiden in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Onhandige tekst Ik ben een jongen van 15 jaar en ik moet een gidsbeurt houden over Korenlei voor de 3-daagse met school. Maar toen ik korenle intikte was het eerste wat ik in deze tekst zag was...graslei zinloos dus...

Gepost door: De Gronckel Brecht | 31-01-08

hallo

Gepost door: R en R | 07-03-08

De commentaren zijn gesloten.